20.11.2017 | Autor: SJ | Přečteno: 298 | Komentáře: 0
Polévka je nejjednodušší a přitom velice zdravé jídlo s velkým množstvím důležitých látek pro náš organismus. Zeleninová, hovězí, slepičí, .... jsou to jednoduché recepty, které zvládne každý.
Česneková polévka
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky cca 1 x 1 cm, propláchneme a dáme do vody, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, silný vývar, sádlo a vaříme. Když jsou brambory téměř měkké, rozkvedláme do polévky vejce a velmi krátce povaříme. Nakonec do polévky namačkáme česnek a ještě ji dochutíme. Nakonec přidáme kostičky opečené housky či chleba.
Slepičí polévka
Slepici omyjeme, očistíme, opět opláchneme a naporcujeme. Když chceme, aby byl vývar silný, je potřeba, aby slepice byla zcela ponořena do vody. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, jednu celou neloupanou cibuli, špetku kurkumy, všechno koření a petržel s natí. Můžeme přidat i bujon. Vaříme, tlakujeme na pomalém plameni cca 25-30 minut (pokud vaříme polévku jen tak bez tlakového hrnce v nádobě, pak vývar vaříme cca 2 hodiny).
Polévku přecedíme, zeleninu pokrájíme na kostičky, část zeleniny vrátíme zpět do polévky a přidáme zavařit i hrášek.
Slepici vyjmeme, maso obereme, část obraného masa ze slepice přidáme do polévky.
Polévku osolíme, opepříme a přidáme nadrcené snítky libečku nebo petrželky. Krátce povaříme.
Zavaříme uvařené, scezené domácí nudle.
Hovězí polévka
Hovězí maso a kosti omyjeme, vložíme do studené, osolené vody, přivedeme k mírnému varu, při němž vystupují vločky šumu (pěny) na povrch (podle starých receptur se nesmějí sbírati). Šum na polévce sráží se pak v kousky, které pomalu padají ke dnu, čímž se polévka čistí. Po hodinovém varu přidáme polovinu na kolečka nakrájené zeleniny a dále vaříme hodinu až hodinu a půl. Druhou část nakrájené zeleniny orestujeme na sádle, přidáme nakrájená játra. Vývar scedíme, vložíme orestovanou zeleninu s játry, přidáme houby (lépe když jsou namočené – vlijeme i s vodou), vaříme asi půl hodiny, poté následují nakrájená rajčata a hrášek, provaříme a podle chuti dosolíme. Na talíři zdobíme pažitkou.
Čočková polévka
Přebranou čočku propláchneme studenou vodou, nasypeme do hrnce, zalijeme 5 dl studené vody a necháme stát asi 30 minut. Pak čočku v téže vodě přivedeme k varu a povaříme 30 minut. Oloupané brambory, očištěnou mrkev a celer nakrájíme na kostičky, přidáme k čočce a dále vaříme doměkka. Mezitím v jiném hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji necháme lehce osmahnout. Pak ji zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme cibulovou jíšku, kterou zalijeme litrem vody, rozmícháme a dobře povaříme. Přidáme uvařenou čočku se zeleninou a vodou, ve které jsme je vařili, promícháme, polévku dochutíme majoránkou a česnekem utřeným se solí a ještě krátce prohřejeme. Podáváme s dobrým čerstvým chlebem.
Polévka z červené řepy
Červené řepy oloupejte a nasekejte na středně velké kousky. Olej rozpalte v hrnci na polévku, přidejte cibuli, mrkev a celer a za stálého míchání opékejte, dokud cibule nezměkne. Přidejte červenou řepu, brambory a bylinky svázané kuchyňským provázkem, zalijte vývarem a 250 ml studené vody a přiveďte k varu. Snižte plamen a přiklopené hodinu vařte, aby řepa změkla. Pak nechte mírně zchladnout a vyndejte svazek bylin. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte se zakysanou smetanou a posypanou nahrubo nasekanou čerstvou pažitkou.